RO: Noi vești despre starea Mariei

Situația copiilor Smicală-Jalaskoski se înrăutățește pe zi ce trece. Zilele trecute, doamna Smicală-Jalaskoski a descris situația psihică disperată a lui Mihai din cauza tratamentului la care este supus în centrul de detenție unde este ținut. Astăzi, venim cu vești despre Maria.

Doamna Camelia Smicală-Jalaskoski a postat pe profilul personal de Facebook informații critice despre fiica ei de 13 ani. Maria a început să aibă probleme de sănătate, fapt depistat în urma analizelor de inflamație (realizate cu CRP 73), care au ieșit cu un nivel foarte ridicat de proteine. În cazul unei reacţiei inflamatorii acute, creşterea concentraţiei proteinelor de fază acută este corelată cu activitatea răspunsului inflamator.

Serviciile sociale finlandeze au anunțat-o pe doamna Smicală-Jalaskoski despre starea Mariei printr-un mesaj, refuzând să îi dea acesteia alte detalii. Până în acest moment, doamna Camelia nu a reușit să comunice telefonic cu autoritățile finlandeze, și nici nu a fost rugată să își dea acordul pentru nicio intervenție sau tratament pentru Maria. În cazul administrării oricărui tip de tratament, în calitate de custode al fetei prin decizie judecătorească, mama Mariei trebuie înștiințată și întrebată.

Puteți citi mesajul original al doamnei Camelia Smicală-Jalaskoski mai jos:

„Maria este bolnava, are probele de inflamație (CRP 73) extrem de ridicate și este fără tratament. În plus, refuză să îmi de orice informație despre starea Mariei. Nici nu răspund la telefon. Conform legii, trebuie să îmi prezinte absolut toate informațiile despre starea de sănătate a copiilor și nu pot lua decizii în ceea ce privește aceasta, fără acordul meu.”

Centrul în care se află Maria Smicală-Jalaskoski în momentul de față este Attendo Wihtori din localitatea Savonlinna, loc aflat la peste 360 de kilometri distanță de orașul Tampere, domiciliul familiei Smicală-Jalaskoski. Maria a fost trimisă în acest centru pentru adolescenți cu probleme mentale și dizabilități grave ca urmare a faptului că aceasta a fugit din centrul finlandez de plasament în noiembrie 2019. Pe 15 ianuarie 2020, Maria a fost prinsă de către poliția finlandeză. Timp de câteva săptămâni, mama Mariei nu a știut absolut nimic despre ea – starea Mariei, unde a fost dusă, la ce fel de tratament este supusă etc. Doamna Camelia s-a aflat în aceeași situație vizavi de fiul ei Mihai, despre care nu a aflat nicio informație de la autoritățile finlandeze timp de câteva săptămâni de la prinderea acestuia de către poliție, după ce și el a fugit din centrul de plasament.

Centrul Attendo Wihtori este și un centru specializat în psihiatrie, descriindu-se astfel pe site-ul propriu: „ Attendo Wihtori oferă îngrijiri instituționale specializate pentru adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani care au nevoie de plasament de reabilitare în perioade de criză. Ariile de expertiză ale Attendo Wihtori includ competență psihiatrică pentru copil și adolescent și asistență neuropsihiatrică și pentru dizabilități.”

Deși Maria este un copil sănătos, ea a fost închisă în acest centru împotriva voinței ei și fără ca doamna Camelia să fie consultată în luarea acestei decizii.

De noi depinde soarta lui Mihai și a Mariei

La sfârșitul de săptămână 14-15 martie vor avea loc multiple proteste în diferite orașe din țară și diaspora pentru Mihai și Maria Smicală-Jalaskoski. Puteți consulta lista de 22 de proteste aici. Sunteți invitați să vă alăturați acestor proteste sau să organizați un astfel de demers în locația dumneavoastră, în cazul în care aceasta nu se află pe listă. În cazul în care vreți să organizați un protest, vă rugăm să ne transmiteți detaliile la [email protected] pentru a îl adăuga.

Totodată, am început petiția 1,000,000 de gânduri pentru Mihai și Maria. Fiecare semnătură ne aduce mai aproape de a face cazul cunoscut la nivel internațional, astfel mărindu-se șansele celor doi copii să fie ascultați de autorități și apoi înapoiați mamei lor. Semnați petiția aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.